a b c d e f g h i j k l m n o p q r s ș t ț u v w x y z

Italieni

Mălăiaş

În anii secetei prelungite ‘47 - ‘48, italienii au adoptat şi au adaptat reţete autohtone care substituiau preparatele cotidiene: mălăiaşul (mălaiul copt), în locul pâinii, mierea de pepeni, în locul gemului.

Pașta șuta

Paşta şuta este fără îndoială emblema gastronomică a italienilor dobrogeni. Iată reţeta aşa cum mi-a fost comunicată de Pierina Bertig în vârstă de 78 de ani, într-o minunată seară de august petrecută în stil italian, cu vin roşu şi frizze în grădina de flori cu aromă de struguri daţi în pârg:

Supa grujata

În anii secetei prelungite ‘47 - ‘48, italienii au adoptat şi au adaptat reţete autohtone care substituiau preparatele cotidiene: mălăiaşul (mălaiul copt), în locul pâinii, mierea de pepeni, în locul gemului. Supa grujata era preparată de italienii paşaportari pentru gustarea de dimineaţă a copiilor ţinând locul laptelui cu gris sau orez.