3-4 scrumbii
piper, foi dafin
leuştean verde
o lingură de ulei
Curăţăm scrumbia, o spălăm, o crestăm pe ambele părţi pentru a-i tăia oasele care sunt foarte mărunte, scrumbia nu se sărează.
Într-o tigae (tuci) adaugăm o lingură de ulei pe care o punem la încins. Folosim o cantitate mică de ulei deoarece scrumbia este un peşte gras, care în timpul prăjirii elimină surplusul de grăsime. După ce prăjim scumbia o dăm deoparte.
În grăsimea lăsată de scrumbie călim varza timp de 10 min, apoi adăugăm o cană de apă şi o lăsăm să fiarbă până capătă consistenţa dorită.
Scrumbia prajită se cufundă în varză, în timpul fierberii peştele îşi trage sarea atât cât este necesar.
Când este aproape gata se adaugă foile de dafin, piperul şi leuşteanul tocat. Se serveşte cu mămăliguţă.
Această mâncare se serveşte în mod special în Postul Paştelui, când sunt dezlegări la peşte, cum ar fi: Blagoviştenia şi Duminica Floriilor
În sâmbăta de di-naintea Floriilor, Sâmbăta lui Lazăr, după calendarul bisericesc se servesc icrele de peşte.